Datum posta:

Kategorija:

Master psiholog i RE&KBT psihoterapeut Irena Werner, za RT Balkan dala je izjavu na temu Postporođajna depresija: kako je prepoznati?

Učestalost postporođajne depresije

Svaka peta porodilja u Srbiji pati od postporođajne depresije, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije, a bez obzira na učestalost i težinu kliničke slike koja ugrožava majku i novorođenče, tema je i dalje tabu za većinski deo društva.
Veruje se da se postporođajna depresija javlja kod oko 13 procenata porodilja tokom prvih mesec dana nakon porođaja. Međutim, praksa pokazuje da se kod gotovo 50 procenata žena prvi simptomi mogu javiti i za vreme trudnoće, dok se kod drugih mogu javiti tek nakon nekoliko meseci od porođaja.

Lečenje postporođajne depresije

Nametnuti standardi sa kojima se novopečene majke često susreću, a koji se odnose na porođaj i brigu i negu o novorođenčetu, umnogome otežavaju preuzimanje uloge roditelja, te bi prvi korak u tretmanu postporođajne depresije bio suočavanje sa postojećim stanjem, a zatim i obraćanje stručnim licima radi daljeg lečenja, koje se razlikuje u zavisnosti od težine kliničke slike. Blaži simptomi postporođajne depresije najčešće se eliminišu psihološkim savetovanjem koje može podrazumevati individualnu psihoterapiju, psihoterapiju za parove ili uključivanje u grupe za emocionalnu podršku. Kod težih oblika depresije se pored savetodavnog, psihoterapijskog rada sa stručnim licem, dodatno uključuje i medikamentozna terapija od strane psihijatra.
Ostatak teksta možete pročitati OVDE.

Ostavite odgovor